17 λόγοι να διαβάσεις ένα έντυπο βιβλίο αντί για ένα e-book

17 λόγοι να διαβάσεις ένα έντυπο βιβλίο αντί για ένα e-book

Mπορεί τα ebooks να είναι πιο πρακτικά από τα έντυπα βιβλία· να εξοικονομούν χαρτί· να είναι η οδός για τη συνέχεια του βιβλίου στο μέλλον και χωρίς εκείνα η πορεία του βιβλίου να παραμείνει στάσιμη και ίσως φθίνουσα, αλλά υπάρχουν ένα εκατομμύριο λόγοι- και περισσότεροι-, που υπερτερούν των μειονεκτημάτων ενός αληθινού βιβλίου, για τους οποίους ένας αναγνώστης θα είναι δυσαρεστημένος αντικαθιστώντας το τυπωμένο βιβλιαράκι του μ’ ένα ebook. (Χωρίς αυτό να σημαίνει πως το να διαβάζεις ένα ebook είναι χειρότερο από το να μη διαβάζεις καθόλου βιβλία).

Ένα αληθινό βιβλίο:

1. Είναι απτό, μπορείς να το αγγίξεις. Ενώ το ebook, για παράδειγμα, είναι σα να μιλάς σε chat του facebook: μπορείς να διαβάσεις και να δεις τι σου γράφει ο συνομιλητής αλλά δε μπορείς να τον αγγίξεις, να τον μυρίσεις. Και τα βιβλία έχουν τη πιο ωραία μυρωδιά.

2. Δε κουράζει τα μάτια σου και έτσι μπορείς να διαβάσεις πολλές-πολλές περισσότερες σελίδες. Οι ακτίνες των ηλεκτρονικών συσκευών κουράζουν, χαλάν τα ματιά και απαιτούν τακτικά διαλλείματα για ξεκούραση.

3. Είναι ένα υπέροχο δώρο. Αγοράζεις ένα βιβλίο, δηλαδή αγοράζεις μια ιστορία και την χαρίζεις σε κάποιον που καθώς τη διαβάζει θα σε σκεφτεί. Μπορείς να γράψεις και μια αφιέρωση στο πρώτο φύλλο. 

4. ‘Η να πάρεις την υπογραφή του/της συγγραφέα στο πρώτο φύλλο. Αντίθετα, σε ένα ebook δε μπορείς να πάρεις καμία υπογραφή, ούτε και να γράψεις μια αφιέρωση.

5. Διαβάζεται ενώ έχει ήλιο. Ειδικά το καλοκαίρι στη παραλία. Σ’ ένα ebook η οθόνη του tablet/laptop μαυρίζει κάτω από τον ήλιο ενώ το χαρτί του αληθινού βιβλίου απλώς φωτίζεται για να σε βοηθήσει να διαβάσεις. 

6. Διαβάζεται ευκολότερα από τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ως επί το πλείστον, δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, έτσι ένα αληθινό βιβλίο είναι πολύ πιο κοντά σ’ εκείνους.

7. Έχει σελίδες. Απλά σ’ αρέσει να ακούς τον ήχο των σελίδων να γυρνούν (και να μετράς στις πόσες έφτασες και πόσες έχεις ακόμη). 

8. Σε αποκοιμίζει κρατώντας το στο χέρι. Δε χρειάζεται να απενεργοποιήσεις καμία ηλεκτρονική συσκευή ή να αποκοιμηθείς με ανοιχτή (ανθυγιεινό) όταν τα μάτια σου μισοκλείνουν στις τελευταίες γραμμές.

9. Δε χάνεται. Μένει κάπου εκεί, χωμένο στη βιβλιοθήκη σου. Μπορεί να το έχεις διαβάσει παλιά και να το ξαναδιαβάσεις, με άλλο μάτι, μπορεί, πάλι, να μη το έχεις διαβάσει ακόμη ή να ‘χει ξεμείνει από κάποιον άλλο εκεί. Όπως και να ‘χει είναι μια ανακάλυψη. Ένα ebook το πιθανότερο να μπλεχτεί και να χαθεί κάπου μέσα στον ereader σου.

10. Δε χρειάζεται να το απενεργοποιείς στο αεροπλάνο (διαβάζεται ακόμη και στο δρόμο προς το διάστημα).

11. Εξοικειώνει τα μικρά παιδιά με τη αυθεντική μορφή του βιβλίου. Τα παιδιά από μικρά μαθαίνουν να διαβάζουν ένα βιβλίο από χαρτί και όχι να μπαίνουν μέσα σε μία επίπεδη οθόνη.

12. Είναι η καλύτερη συλλογή που μπορείς να κάνεις. Τόσες διαφορετικές ιστορίες κλεισμένες μέσα σε χαρτί στη δική σου βιβλιοθήκη. 

13. Σε καθηλώνει γιατί δεν έχεις τον πειρασμό να συνδεθείς σε άλλες εφαρμογές, πράγμα που θα σε αποσυντονίσει απ’ την ιστορία.

14. Κάνει εξοικονόμηση ρεύματος. Δε χρειάζεται να φορτίζεις κάθε λίγο και λιγάκι έναν ereader.

15. Γεμίζει τα βιβλιοπωλεία και τις βιβλιοθήκες. Στα μεν, κόσμος χαζεύει με τις ώρες τα ατέλειωτα ράφια και διαλέγει ποιο βιβλίο θα αγοράσει αγγίζοντας το, ξεφυλλίζοντας το, μυρίζοντας το. Στις δε, κόσμος μπορεί να διαβάσει ό, τι του κατέβει στο κεφάλι απλά διαλέγοντας έναν από τους χιλιάδες τίτλους βιβλίων που η βιβλιοθήκη φιλοξενεί.

16. Περνάει από χέρια σε χέρια. Μπορείς να το δανείσεις, να το ανταλλάξεις, να το δωρίσεις, να το κάνεις ό, τι θες. Και από όσα χέρια περνάει γίνεται ακόμη πιο σοφό (και η μυρωδιά του ακόμη πιο παλαιωμένη).

17. Το έντυπο είναι αληθινό. Το e-book είναι μια προσπάθεια εικονικής απομίμησης ενός αληθινού βιβλίου, στη πραγματικότητα δεν υπάρχει.
Comments

Note: HTML is not translated!